[...] dbajacych o wygląd,sportowców,itp. istanieja wzory pozwalające obliczyć ich dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Wzorów jest kilka - ale nalezy pamietac o tym że wyniki jakie poda Ci ten wzór (obojetnie jaki) tez nie jest wynikiem co do 1kcal! Nie jest - a raczej może być ale nie musi w kazdym przypadku czy w każdym okresie być adekwatny to [...]
[...] na spotkanie,urodziny,czy inną imprezę - to razem z nim wybiera się pojemnik z własnym jedzeniem. Nadchodzi okres redukcji. Myśli Jaś - czas na zmiany? A jedynymi zmianami jakie będzie miał Jaś jest to, że jego dieta będzie jeszcze bardziej monotonna, jeszcze bardziej rygorystyczna, zostanie pozbawiona większej ilości węglowodanów, ryż [...]
Witam ekipe... Przygotowałem art dotyczący trądziku , sposobów jego leczenia, można znaleźć również bardzo pomocne FAQ. Zapraszam... Trądzik pospolity To schorzenie gruczołów łojowych. Ogranicza się zwykle do skóry twarzy, górnej części pleców i klatki piersiowej. Trądzik młodzieńczy to choroba która dotyka praktycznie każdą osobę. Polega na [...]
[...] także wyczynowi kulturyści, a mimo to ich ciała wyglądają estetycznie i atrakcyjnie? Wina więc nie tkwi w samych sterydach, ale przede wszystkim w błędach dietetycznych, jakie popełniane są podczas ich przyjmowania. Spróbujmy zatem przyjrzeć się podstawowym czynnikom potęgującym powstawanie niekorzystnych zmian w sylwetce podczas stosowania [...]
[...] aminokwasu ograniczającego białka produktów sojowych z 63 do 41, izolatu białka sojowego z 63 do 24% a z kazeiny z 63 do 53%. WĘGLOWODANY Są wrażliwe na ogrzewanie, a jakie będą zmiany to już zależy od środowiska - uwodnienia i pH a także od obecności białka. Skrobia pod wpływem temp. Rozpada się na związki prostsze, w środowisku wodnym [...]
[...] u kuzyna (6-12h uczty) 2) 2-3 dniowa impreza u najlepszego kumpla 3) 7 dniowy (+) wyjazd All-inclusive do Egiptu. 1]Kilka godzin - do jednego dnia uczty. Jeśli chodzi o jakieś dni typu 'wesele u kuzyna' - jednodniowy wyjazd,grill,urodziny,wesele i to niekonieczne tylko podczas wakacji! - to jest wiele rzeczy, które możesz zrobić. Na początek [...]
[...] także wyczynowi kulturyści, a mimo to ich ciała wyglądają estetycznie i atrakcyjnie? Wina więc nie tkwi w samych sterydach, ale przede wszystkim w błędach dietetycznych, jakie popełniane są podczas ich przyjmowania. Spróbujmy zatem przyjrzeć się podstawowym czynnikom potęgującym powstawanie niekorzystnych zmian w sylwetce podczas stosowania [...]
[...] mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie zwiększają sie w stosunku do tego jakie były przed treningiem. Tak to wygląda w WIELKIM uproszczeniu. Jak już wiemy jak następuje wzrost naszej muskulatury pojawia sie pytanie : Gdzie tu rola tej słynnej [...]
[...] diecie kulturysty powinno wynosić od 10 do 20% całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Według Davida Robson’a (Robson, 2009) każdy kulturysta powinien wiedzieć jakie tłuszcze mają przeważać w jego diecie. W związku z tym, uwzględnić możemy następujący podział, który pomoże każdemu ćwiczącemu w wyborze odpowiednich tłuszczów w [...]
[...] masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam serdecznie, kulturystyką zacząłem interesować się jakieś 12 lat temu, nie potrafię sobię tylko przypomnieć czy bodźcem startowym była wizyta na siłowni czy też czasopismo kulturystyczne, ale stawiam na to drugie :) Moje [...]
[...] naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam serdecznie, kulturystyką zacząłem interesować się jakieś 12 lat temu, nie potrafię sobię tylko przypomnieć czy bodźcem startowym była wizyta na siłowni czy też czasopismo kulturystyczne, ale stawiam na to drugie :) Moje [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wstęp Budowa masy mięśniowej to coś co mobilizuje do rozpoczęcia ćwiczeń jakieś 70% osób zaczynających przygody z kulturystyką. Ale żeby zbudować masę mięśniową należy wiedzieć jak się do tego zabrać – co jest bezsprzecznym warunkiem sukcesu i jak go osiągnąć. A niestety wciąż panuje pełno mylnych teorii i przeświadczeń a jedno z najgorszych a [...]
[...] mineralnych. Bialko jest zawarte zarowno w produktach zwierzecych (mleko, sery, mieso, drob), jak i roslinnych (produkty zbozowe, rosliny straczkowe). Nie jest obojetne, jakie bialko spozywamy, poniewaz sklad aminokwasowy bialka jest rozny w poszczegolnych produktach. Na ogol bialko pochodzenia zwierzecego jest lepiej przyswajalne od bialka [...]
[...] zasycą niż 2 batoniki o tej samej wartości kalorycznej. Na pewno po kolejny posiłek sięgniemy dużo później po pizzy niż po batonikach. Dodatkowo w fastfoodzie znajdziemy jakieś składniki odżywcze natomiast słodycze to puste kalorie. Dodatkowe pytania: 1. Ile ćwiczyć? Nie przesadzać z treningiem bo szybko się zniechęcimy. Chcąc schudnąć [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
[...] wiele serii itp. Ich sylwetki bardzo wolno obudowują się pełnymi mięśniami. Jest to efekt przetrenowania, a więc niezdolności ciała do uporania się z fizycznymi stresami, jakiemu jest poddawane. Wypoczynek to rozwój Lee Haney twierdzi, że aby wciąż rozwijał swoje mięśnie musi przed każdym następnym treningiem wypocząć w 100%. Lee Labrada, [...]
[...] ich ilość. Zupełnie rezygnujemy z cukru rafinowanego. Podobnie z różnych syropów typu glukozowo-fruktozowy. Te nie mają żadnych prozdrowotnych skutków, a same negatywy. ‘jakie zatem źródła węglowodanów wybierać?’ Makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, czasem ziemniaki. ‘Ale na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
[...] Makaron nie tuczy, jest źródłem wartościowych składników spożywczych (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to straty niewielkie. Mrożonki są bardzo dobrym [...]